fbpx

Viktig ernæring for barnet

Posted by / 27/12/2019 / Categories: Barn / 0 Comments

Den kommende tiden med den nyfødte skatten vil garantert bli veldig fin, men også overveldende. Ernæring og kosthold er bare et par av tingene man må sette seg inn i som nybakt mor. Vi kan hjelpe deg litt på vei!

Omega-3 og vitamin D er to essensielle næringsstoffer den voksende kroppen trenger for å en sunn utvikling av barnets nervesystem, hjerne, syn og skjelett. Det er derfor viktig å bygge et godt grunnlag allerede fra de første leveårene. Helsemyndighetene anbefaler derfor et daglig tilskudd av omega-3 og vitamin D allerede fra fire ukers alder.

Flere studier viser at den anbefalte dosen av omega-3 og vitamin D til barn fra fire ukers alder, er viktig for en sunn og normal utvikling for barnet. Så hvorfor trenger vi det?

Omega-3

De helsemessige gevinstene startet allerede i mors mage, og nå bør det videreføres med et jevnlig inntak av blant annet omega-3 som bidrar til barnets utvikling. Omega-3 består av en gruppe fettsyrer som kroppen jevnlig trenger. Et stoff kroppen ikke lager selv og man er avhengig av å tilføre gjennom kosten.

Å innføre omega-3 i barnets kosthold i en tidlig alder vil bidra til å legge et godt grunnlag. De essensielle fettsyrene styrker blant annet hjernen, hjertet og synet for barnet. I en sårbare alder på fire uker er det spesielt viktig å velge en omega-3 olje med et lavt innhold av uønskede stoffer med tungmetaller og miljøgifter, da barnets leverfunksjon ikke er fullt utviklet.

Fet fisk og annen sjømat er en super kilde til omega-3. De fleste vet derimot at å servere fisk til barn ikke nødvendigvis er en enkel sak. De gangene det ikke er mulig å lure det i barnet i smarte bekledninger, er kosttilskudd et godt alternativ.

Vitamin D

Vitamin D er et næringsstoff som hjelper kroppen med å ta opp kalsium og fosfat, som er nødvendig for normal utvikling av bein og skjelett. Derfor er vitamin D nødvendig for en normal vekst hos barn. Mangel på vitamin D kan gi blant annet tretthet og smerte i skjelett og muskler. Symptomer som kan være vanskelig å kjenne igjen hos barn.

Den nyfødte får mye av næringen den trenger fra morsmelken, men ikke vitamin D. Til og med om moren tar tilskudd vil ikke dette være nok til å dekke barnets behov. Derfor må tilskudd vurderes særlig hos fullammende barn. De første seks ukene vil vitamin D-nivået i serum (blodverdiene?) falle til et nivå som er observert ved rakitt, også kjent som “engelsk syke”, en tilstand som leder til svak beinbygning. Derfor trenger spedbarn tilskudd av vitamin D allerede i løpet av de første leveukene. (Kilde: Helsedirektoratet.no)

Matvarer som inneholder vitamin D er eksempelvis fet fisk, ost og eggeplommer. Man kan få vitamin D gjennom kosten også, men de fleste matvarer inneholder veldig små mengder og vil oftest i sum ikke gi oss nok til å oppnå det normale og sunne kostholdet vi trenger. (Kilde: Helsebiblioteket.no).

Hvis du ikke vil bekymre deg for at barnet får det han eller hun trenger, kan Lifeline Care Barn være et godt alternativ.

BESTILL HELT GRATIS VAREPRØVE
Vi betaler porto!

About the author

Comments are closed.