fbpx

Trenger jeg omega-3?

Posted by / 26/10/2019 / Categories: Kvinne / 0 Comments

Omega-3-fettsyrer er livsnødvendige fettsyrer som kroppen vår ikke klarer å lage selv. Derfor er omega-3 en viktig del av et sunt kosthold. 

Hva er omega-3 og hvorfor er det bra?

Det fins ulike typer omega-3-fettsyrer. De viktigste er DHA og EPA, som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk og til utviklingen og opprettholdelsen av hjerne- og øyefunksjon. Disse fettsyrene finner vi i fet fisk som makrell, laks, ørret, tunfisk, sardiner, ansjos og sild. 

En annen omega-3-fettsyre heter ALA og finnes i valnøtter, gresskarfrø, raps-, soya- og linfrøolje. Denne fettsyren omdannes til DHA og EPA i kroppen, men prosessen er ikke veldig effektiv. Da er det bedre å innta DHA og EPA direkte. 

Mer fisk i hverdagen

Ifølge Helsedirektoratet bør man spise 300-450 gram fisk i uka. Det er det samme som to til tre fiskemiddager i uka. Selv om syv av ti nordmenn følger dette rådet, viser tall fra Norges sjømatråd at vi spiser mindre og mindre fisk. Dette gjelder særlig de mellom 20 og 40 år, og mange i aldersgruppen spiser ikke fisk i det hele tatt.

Faktisk er det slik at mange unge vet lite om hvordan de skal tilberede fiskemåltider. Mange har også en travel hverdag som krever raske middagsløsninger. Det skal være enkelt, men en forutsetning er at man er bevisst på behovet man har og lager faste fiskedager i uka. Det hjelper også å bruke fisk som pålegg til frokost og kveldsmat. Makrell, sild, kaviar og røkt laks er godt å ha på brødskiva. Tunfisksalater eller laksewrap kan fint spises som lunsj og er lettvint å lage.  Kort sagt er disse rådene gode å følge:

  • Planlegg faste fiskedager i uka
  • Gjør fiskemiddagen spennende
  • Bruk fisk som pålegg

Hvis du ikke får i deg nok

Noen av oss spiser ikke fisk fordi vi ikke liker det, eller rett og slett ikke tåler det. Dersom fisk sjeldent havner på middagstallerken bør man sørge for å få i seg disse fettsyrene i en annen form. Da kan tilskudd være løsningen. 

Lifeline Care KvinneBESTILL HELT GRATIS VAREPRØVE
Vi betaler porto!

About the author

Comments are closed.