Spørsmål & svar

Her finner du svar på spørsmål som ofte blir stilt:

Generelle spørsmål

Er det viktig hvilket Omega-3 produkt du bruker?
Ja, det er viktig, for det er kvalitetsforskjeller på ulike Omega-3 produkter. Hva som passer deg avhenger også av i hvilken situasjon du bruker det. For eksempel før, under og etter graviditet er det viktig å ta en Omega-3 som er tilpasset denne fasen i livet. Det er blant annet viktig med høy konsentrasjon av fettsyrene DHA og EPA, samt fravær av tungmetaller og miljøgifter. Flere studier slår fast at det er viktig å få i seg  Omega-3 av god kvalitet under og etter graviditet.
Når bør hun begynne å ta tilskudd?
Det anbefales å begynne med ekstra tilskudd fra du planlegger å bli gravid for å fylle opp lagrene av folat og omega-3.
Hvor mye folat bør hun ta under graviditet?
Norske helsemyndigheter anbefaler 400 mikrogram folat fra planalgt graviditet og ut svangerskapet. 
Hva er folat, og hvordan får vi dette via kostholdet?
 – Folat er et B-vitamin som er nødvendig for at kroppen skal fungere normalt. Vi får det via kosten ved å spise matvarer som spinat, brokkoli, grønne blad-grønnsaker, appelsin, melk, og kornprodukter. Folat er nødvendig for syntese av DNA og dermed celledeling. Dette inkluderer dannelsen av røde blodceller og syntese av proteiner, for å nevne noe. Det er ikke farlig å innta mer enn det daglige behovet av folat.
Hos voksne personer fører mangel på folat i første rekke til at blodprosenten blir for lav selv om en ikke har jernmangel. Folatmangel kan også føre til psykiske symptomer, og det kan føre til forstyrrelser i nervesystemet som svekket følelsessans og forstyrret ryggmargsfunksjon.
Hvor fra kommer Omega-3 oljen som brukes i Lifeline Care?
I Lifeline Care benyttes rene fiskeoljer fra fisk som hentes fra den Peruanske og Chilenske kysten. Oljen foredles og renses etter en spesiell patentert prosess i England, før den sendes til fabrikken for endelig produksjon
Hvor pålitelig er kontrollen på fiskeoljen dere kjøper?
For å levere produkter til apotek kreves det dokumentasjon og kontroll av produktene etter strenge farmasøytfaglige standarder. Vi følger de europeiske og nasjonale krav til kvalitet og kontroll. I alle ledd i produksjonsprosessen gjøres det kontroll av varer og råvarer, i tillegg gjennomføres det stikkprøvekontroll av produkter som finnes for salg i markedet.

Oksidasjonskravet i henhold til EU farmakopé tillater en normal perocxidverdi på maks 10 for fiskeolje. En del produsenter av produkter som inneholder fiskeolje har strengere interne krav, hvor nivået skal være maks 5. Bakgrunnen for dette er at desto høyere verdi, desto dårligere kvalitet har oljen, og dermed øker faren for harskning. Harsk fiskeolje har en betydelig strammere lukt enn andre harske oljer. For eksempel oppleves ikke olivenolje som harsk selv om perocxidverdien er over 10.   

Hvordan gjennomføres kontroll av fiskeoljen?
Ved valg av leverandør har vi satt strenge krav til dokumentasjon av alle ledd i produksjons- og leveringsprosessen. Det gjøres jevnlig kontroll av oljen fra kompetente myndigheter, i tillegg til våre interne og eksterne analyser. Prosessen, frekvens og gjennomføring er nedfelt i selskapets interne kvalitetskontrollsystem. Hver produksjon gjennomgår analyse og kontroll for å garantere optimal kvalitet til deg som sluttbruker. Samtlige av våre leverandører er godkjente av lokale myndigheter og tilfredsstiller de til enhver tid gjeldende lover og regler nasjonalt og i EU.
Hva er viktig å tenke på for de som ammer?
Når du ammer prioriteres barnets næringsbehov foran mors. Derfor er det viktig med tilstrekkelig tilførsel av vitaminer, mineraler og omega-3. Særlig er vitamin-B12 viktig da det bidrar til utvikling av CNS (sentralnervesystemet). Mangel på vitamin B12 er vanskelig å oppdage hos spedbarn.
Hva er gelatinen i produktene laget av?
Gelatinen brukt i kapslene til Lifeline Care kommer fra storfe (ikke fra svin).
Hva er maltodesxtrin som benyttes i Lifeline Care produktene produsert av?
Maltodextrin er et fyllmiddel i Lifeline Care Gravid og Ammende som er fremstilt av stivelse fra mais.
Jeg har ikke esken eller pakningsvedlegget – hva gjør jeg?
Du finner næringsdeklarasjonen og pakningsvedlegget under «våre produkter» på denne nettsiden.
Kan jeg ta Lifeline Care produkter sammen med legemidler?
Som hovedregel; er du usikker på om ingredienser i et av våre produkter kan være problematisk å ta sammen med legemidler, skal du ta dette opp med din lege. Du kan også diskutere med en farmasøyt på apoteket. De er kompetente til å gi råd og svare deg på det du måtte lure på. Du finner ellers mye informasjon på disse nettsidene.

Produktrelatert

Når skal jeg ta Lifeline Care Gravid og Lifeline Care Ammende?
– Gravid tar du daglig fra du planlegger graviditet – minst tre måneder før graviditet – og ut svangerskapet. Ammede tar du fra fødsel og minst ut ammeperioden.
Forskjellen på Lifeline Care Gravid og Lifeline Care Ammende?
Hovedforskjellen ligger i at Lifeline Care Gravid er tilpasset å understøtte fosterets normale utvikling, mens Ammende har et stort fokus på mor og mors restituasjon. Forholdet i mengde mellom DHA og EPA Omega-3 er noe ulik, hvor Lifeline Care Gravid har et noe høyere nivå av DHA og Lifeline Care Ammende har et høyere nivå EPA. Produktene er i kraft av sine egenskaper tilpasset den fasen i svangerskapet man er i – hvor gravid i noe større grad vektlegger barnet og barnets utvikling og ammende sørger for at mor får tilstrekkelig tilførsel av sentrale næringsstoffer for å sikre både seg selv og barnet.
Hva er hovedforskjellen mellom de tidligere produktene og de nye?
– I hovedsak består forskjellen i mengden folat i produktet. Vi har også justert og tilpasset mengden av ingredienser til å harmonisere med anbefalingene fra helsemyndighetene for gravide og ammende.
Kan man benytte «gammel type» av Lifeline Care Gravid og Ammende?
– Ja, du kan fint anbefale brukeren å bruke opp det de har av tidligere utgave av Lifeline Care Gravid og Ammende. Du kan trygt anbefale kunder som har produktet Gravid & Ammende – å ta dette under graviditeten – som før.
Hvorfor økes innholdet av folat i Ammende?
– LLC Ammende inneholder 400 μg for å kunne gi kvinner i målgruppen hele det daglige inntak av folsyre som Helsedirektoratet anbefaler. Alle kvinner i fertil alder og i aldersintervallet 18-60 år anbefales et daglig inntak av 400 μg folat
Trenger man andre tilskudd enn Lifeline Care?
– Generelt sett nei. Har man spesielle behov eller blitt anbefalt av sin lege/jordmor å ta noe ekstra, skal man følge disse rådene. Det er bra å være varsom med å ta andre kosttilskudd da det kan medføre en overdosering av enkelte innholdsstoffer. Under graviditeten og i ammeperioden frarådes det å ta andre tilskudd som inneholder folsyre over lengre tid grunnet fare for skjult B12-mangel
Hvordan vet jeg at mitt barn får i seg tilstrekkelig med D-vitamin?
Man vet at små barn generelt ikke får i seg tilstrekkelig med D-vitamin. Helsemyndighetene anbefaler daglig tilskudd av 10 mcg D-vitamin. Det anbefales å starte med dette fra fire ukers alder.

Les mer på helsenorge.no

Kan selv spedbarn ha jernmangel?
Ja, det kan forekomme. Det er en viktig sammenheng mellom vitaminene B12, folat, C-vitamin og jern for å skape et bra blodbilde. Det er derfor viktig at mamma inntar tilstrekkelig med de essensielle næringsstoffene under amming. Når man velger å gå over på morsmelkerstatning, finnes det som regel tilstrekkelig med næringsstoffer der, men det er behov for tilførsel av Omgea-3 og D-vitamin.
Inneholder Lifeline Care Gravid og Ammende melk?
Ja, begge våre Gravid og Ammende produkt inneholder melk. Vi benytter kalksium fra melk. I tillegg inneholder vitaminkapselen spor av melk. 
Hva er Wellmune™?
 Wellmune™ er et naturlig beta-glukan som kommer fra bakegjær. Dens egenskap er slik at den jobber sammen med immuncellene i kroppen vår – og gjør kroppen bedre rustet til å stå i mot ‘angrep’ utenfra. Beta-glukanet samarbeider med immunforsvaret slik at det raskere responderer og dermed slår tilbake eller reduserer sykdomsperioden. Wellmunne™ er forsket frem i forbindelse med forskning på kreftmedisin, hvor en legemiddelvariant i dag er siste fase til å bli godkjent for bruk i immunoterapi og som immunforsterker til kreftpasienter med svekket immunforsvar.