fbpx

Jern i kostholdet

Posted by / 16/11/2019 / Categories: Kvinne / 0 Comments

Visste du at kvinner er mer utsatt for jernmangel? Menstruasjon stjeler nemlig jern fra kroppen. 

Fruktbare kvinner har et høyere behov for jern enn menn, og samtidig viser en undersøkelse av NORKOST at 75 prosent av kvinner har et lavere jerninntak enn anbefalt daglig nivå. Av den grunn er det viktig å sikre et tilstrekkelig inntak jern i din hverdag.

Dersom man mangler jern, kan man få symptomer som trøtthet, slapphet og nedsatt konsentrasjonsevne. Men det er fullt mulig å dekke jernbehovet i kostholdet.

Hvorfor er kvinner utsatt for jernmangel?

Alle trenger jern, og behovet varierer mellom kjønn, alder og hva du spiser. Kvinner i fertil alder trenger mer jern enn andre og er utsatt for jernmangel. Det er fordi man taper blod som inneholder jern under menstruasjonen.

Menstruasjonsblødninger og følgende jerntap varierer mye fra kvinne til kvinne. Kvinner har et behov for 9-15 mikrogram jern, mens menn har behov for 9 mikrogram. Tross varierte behov vil det lønne seg å være oppmerksom på hva slags matvarer som er rike på det viktige mineralet.

Hvordan få i seg mer jern?

De største kildene til jern i det norske kostholdet er grove kornprodukter og rødt kjøtt, men egg, lever, linser, spinat og nøtter er også gode eksempler.  Matprat har laget en liste med seks gode tips til hvordan få mest ut av jernet i kostholdet:

  • Spis magert kjøtt, og kjøttpålegg. Jo rødere kjøtt desto mer jern.
  • Spis grove brød og kornprodukter. Jo grovere korn desto mer jern
  • Kjøtt eller fisk som pålegg vil også sørge for et økt jernopptak fra det grove brødet.
  • Kombiner brødmåltidene med vitamin C. Et glass juice til brødmåltidene og et par skiver paprika som pynt vil øke jernopptaket fra måltidet.
  • Velg mørkegrønne grønnsaker, for eksempel asparges, grønnkål eller ruccula, som tilbehør til middagen.
  • Unngå å drikke kaffe eller te til brødmåltidene dine.

Det er gunstig å vite hvordan sammensetningen av et måltid kan bidra til å optimalisere opptaket av ulike næringsstoffer, og det gjelder også for hvordan vitamin C fungerer som et støttestoff til jern. Vitaminet styrker opptaket av jern, og derfor er det lurt å sørge for at produkter som appelsinjuice, sitrusfrukter, paprika, brokkoli og grønnkål tas sammen med den jernholdige maten.Lifeline Care KvinneBESTILL HELT GRATIS VAREPRØVE
Vi betaler porto!

About the author

Comments are closed.